Recepty

Jablkový koláč

rn75 dkg oloupaných strouhaných jablek, 30 dkg cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 220 ml oleje, 1 lžíce skořice, 45 dkg polohrubé mouky, 1 lžíce jedlé sody, rozinky, nasekané ořechyrnrnVšechny přísady se smíchají, nalejí do pekáče a upečou. Těsta je docela dost, chce to větší pekáč.rn

Cukety s olivami v rajčatové omáčce

rn6 středně velkých cuket, 3 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule nakrájená nadrobno, 2 nakrájené stroužky česneku, 4 oloupaná a nakrájená rajčata (nebo plechovku s tímtéž), 1 zelená paprika na krájená na kousky, 1 červená paprika nakrájená na kousky, půl lžičky hnědého cukru, půl čtvrtlitrového hku nakrájených čeých oliv, 3 lžíce rajčatového protlaku (když použijete plechovku s rajčaty, lze vynechat), půl čtvrtlitrového hku vody, špetku tymiánu, sůl a pepřrnrnDoporučuji vybrat si hlubší nádobu, kterou lze také dát do trouby. Nemáte-li, duste na sporáku.rnrnNa oleji orestujeme cibuli a česnek. Přidáme nakrájené papriky a rajčata a necháme ještě asi tři minuty restovat. Posypeme cukrem, osolíme, opepříme, zamícháme a přidáme cukety a tymián. Pak dusíme na plotně asi 10 minut. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C. Po 10 minutách vmícháme olivy, protlak, vodu a pak nádobu dáme do vyhřáté trouby, ve které vše dusíme přiklopené poklicí do měkka.rn

Zeleninové kari

rn1 velká nakrájená brambora, 1 malá nakrájená máslová dýně (je nutné ji oloupat a zbavit semínek), 1 lilek, 6 lžic tikka masala, 3 lžíce oleje, 2 cibule nakrájené na plátky, 700g plechovka nakrájených rajčat, 400g plechovka kokosového mléka, 3 červené nakrájené papriky, 2 nakrájené cukety, trochu nakrájené čerstvé snítky koriandrurnrnRozehřejeme troubu na 180°C. Promícháme bramboru, dýni a lilek s dvěma lžícemi kari koření (tikka masala) a 2 lžícemi oleje ve větším pekáči. Pečeme v troubě 40 minut. Zatímco je zelenina v troubě, osmahneme na oleji cibuli, vmícháme zbylé kari koření a krátce společně orestujeme. Pak přidáme rajčata, kokosové mléko a 100 ml vody. Poté, co vyndáme zeleninu z trouby, nasypeme ji do hce se základem omáčky a přidáme papriky a cukety. Vše dusíme na míém ohni do měkka. Na závěr kari posypeme nakrájeným čerstvým koriandrem. Jako příloha je dobrá rýže nebo chléb naan.rn

Dýňová polévka

rnNa olivovém oleji se nechá zpěnit nakrájená cibule a česnek, pak se přidá očištěná dýně nakrájená na kousky. Osolí se, opepří, přidá se zázvor (hodně), muškátový květ, koriandr a další koření podle chuti. Nechá se pod pokličkou podusit do měkka. Zalije se zeleninovým vývarem tak, aby voda nepřesahovala množství podušené dýně (polévka má být hustá). Přidá se kysaná smetana a nastrouhaná niva, nechá se projít varem a na závěr se polévka důkladně rozmixuje, případně ještě dochutí.rn

Zeleninový kuskus

rnNa olivovém oleji se osmahne na kousky nakrájená zelenina (cokoli je k dispozici: papriky, pórek, mrkev, celer, petržel /kořenovou zeleninu pokrájet na drobno/, česnek, cibule). Přisypou se slunečnicová semínka, kešu oříšky (jiné oříšky a semínka podle chuti), směs se osolí a výrazně okoření (různé druhy pepře, chili, curry – cokoli dle chuti). Přidá se celá sklenička pokrájených sušených rajčat i s olejem. Kuskus se uvaří podle návodu a promíchá se se zeleninou.rn

Salát s červenou řepou

rnŘepa se oloupe a nakrájí na kolečka max 0,5 cm silná. Dá se do pekáčku, zakape se olivovým olejem, lehounce osolí a více opepří, pomaže silně utřeným česnekem. Pekáček se těsně uzavře alobalem. Peče se hodinu (nebo více) na 220 stupňů. Nechá se vychladnout Přidá se do zeleninového salátu s běžnou zálivkou z oliv oleje a vinného octa. (lze použít i do zimní verze místo rajčat do salátu caprese (s plátky mozarelly)).rn

Veganský zelný salát („coleslaw“)

rn1 menší hlavička zelí se drobně nakrouhá a ve velké míse se smíchá se 3 – 4 velkými nastrouhanými mrkvemi. Vše se promne rukama, aby zelenina změkla. Přidá se sklenice veganské majonézy (k dostání v obchodech se zdravou výživou), sůl a pepř a pořádně se promíchá. Nejlepší je nechat salát několik hodin v lednici, aby se všechny chutě spojily.rn

Alsaský cibulový koláč

rnMůžeme použít listové těsto, anebo si vyrobit vlastní: do velké mísy nasypeme 500 ml mouky a přidáme 170g másla, nakrájeného na kousky. Mneme mouku a máslo mezi prsty, dokud nevznikle hrubá hmota podobající se písku. Pak přidáme 4 lžíce slunečnicového oleje (může být olivový či jiný) a 125 ml ledové vody a uhněteme vláčné těsto, které rozválíme do formy na quiche (průměr cca. 30 cm).rnrnNa náplň potřebujeme 8 středně velkých žlutých cibulí, velmi tence nakrájených. V hci ohřejeme slunečnicový olej (může být olivový) a pomalu na míém ohni karamelizujeme cibuli 30 – 40 minut. Občas promícháme, pro urychlení karamelizace můžeme přidat v půlce lžičku cukru. Pro dochucení můžeme přidat lžičku tymiánu. Když je cibule zkaramelizovaná, necháme ji vychladnout, pak přidáme 1 – 2 vejce, nastrouhaný sýr (nejlépe Gruyère, ale jakýkoliv jiný nic nezkazí), sůl a pepř a pořádně promícháme. Vylijeme na těsto ve formě na quiche a pečeme asi 30 min. ve vyhřáté troubě na 180°C.rn

Syrové („raw“) veganské čokoládové brownies

rnV sekáčku rozmixujeme asi 200 g vypeckovaných datlí, pak přidáme asi 100 g vlašských ořechů a 2 – 3 lžíce kakaa. (Množství lze upravit podle chuti.) Vytvoří se lepkavá hmota, ze které můžeme buď vyválet kuličky, anebo ji rozprostřít na pečící papír do pekáče a nechat v lednici, než ji pokrájíme na kostičky. (Nejlépe se krájí za studena.) Inspirováno receptem zde: http://www.mynewroots.org/site/2011/04/the-raw-brownie-2/ .